Herman Brood Art productenHerman Brood Art productenHerman Brood Art productenHerman Brood Art productenHerman Brood Art producten

Herman's leven in een notendop

Cuby and the BlizzardsHerman had een passie voor rockmuziek. In hem hoor je Jerry Lee Lewis en Little Richard terug. Hij speelde recht vanuit zijn hart en dat maakte hem zo authentiek.


Zwolle
Herman Brood, de latere personificatie van seks, drugs en rock-'n-roll, werd geboren op 5 november 1946 in een huurwoning in de Fuchsiastraat in Zwolle. Zijn schooltijd was niet erg succesvol. Herman werd van de HBS afgestuurd toen hij voor de tweede keer in de tweede klas was blijven zitten. Maar hij leerde in die Zwolse jaren wel pianospelen en uit die tijd dateert ook zijn liefde voor tekenen. Toen hij 17 jaar oud was, meldde hij zich aan bij de kunstacademie in Arnhem.  


NozemsNozems
In Zwolle mocht dan weinig gebeuren, zelfs hier ontstond aan het einde van de jaren 50 langzaam maar zeker een subcultuur onder de jongeren. Nozems werden ze genoemd. Een beetje rebels waren ze, soms licht agressief, vooral tegen het gezag. Ze waren herkenbaar aan hun leren jasjes en vetkuiven. En aan hun voorkeur voor rock-'n-roll, de gloednieuwe muziekvorm uit Amerika. De Zwolse nozems behoorden tot de eerste generatie jongeren uit de arbeidersklasse die over geld beschikten. Ze kochten er brommers voor, waarmee ze tot ongenoegen van de ouderen hard door Zwolle scheurden. Of ze gooiden een paar kwartjes in de jukeboxen van de cafés die ervoor kozen met hun tijd mee te gaan. Vooral in de Voorstraat, met door Brood bezochte zaken als 't Keldertje, was Zwolle een beetje rock-'n-roll.  
  

Bands
Op de kunstacademie in Arnhem, richting "Vrij schilderen" hield Brood het niet lang uit, drie maanden hooguit. Hij koos voor de muziek en richtte zijn eerste bandje op, The Moans. Herman Brood werd een landelijk fenomeen. Hij maakte furore met Cuby and the Blizzards en zette zijn succes in 1977 voort met zijn eigen band, Herman Brood & His Wild Romance. Popmuziek was toen al volledig ingeburgerd. De jaren van afkeuring en tegenwerking waren voorbij. Dat wil niet zeggen dat Brood netjes in het gareel liep. Hij maakte geen geheim van zijn veelvuldig gebruik van drugs.


Hilton AmsterdamHilton
Herman Brood maakte op 11 juli 2001 een einde aan zijn leven door van het dak van het Amsterdamse Hilton-hotel te springen. Bij de bar liet hij een briefje achter met onder andere de tekst: "Maak er nog een mooi feest van". De laatste jaren was zijn lichaam uitgeput door veelvuldig alcohol- en drugsgebruik. Na zijn dood ontstond een run op de vele kleurrijke en expressieve schilderijen, zeefdrukken en tekeningen die Brood had gemaakt. Want met name de laatste 20 jaar van zijn leven had hij zijn oude liefde voor tekenen en schilderen weer opgepakt.

 
 
Vorige slide
Volgende slide
 
Sluit venster