Herman Brood Art productenHerman Brood Art productenHerman Brood Art producten

Herman Brood Biografie

Herman BroodOp 5 november 1946 krijgen Joop en Beppie Brood-Schippers uit Zwolle hun tweede kind, Herman. Al op jonge leeftijd had hij muzikale ambities en zat hij veel achter de piano. Herman was een intelligente jongen, maar kwam op school niet mee. Hij zat gewoon veel liever achter de piano, eindeloos te oefenen. Ook tekende hij in die tijd al heel veel.


Muziek
Als 17-jarige jongen ging Herman in 1964 naar de Kunstacademie in Arnhem en richtte daar The Moans op. Ze toerden veel door het Duitse nachtclubcircuit en in die periode begon zijn drugsverslaving. De opleiding maakte hij nooit af. Via Inspirational Blues Combination stapte hij in 1967 over naar Cuby and the Blizzards. Hij ontmoette de toenmalige Miss Groningen Tekie Buissink, met wie hij een kortstondige relatie had. Op 24 mei 1968 werd hun zoon Marcel geboren.

Toen de platenmaatschappij ontdekte dat Herman drugs gebruikte werd hij uit de band gezet. Toch deed Herman in 1974 mee aan een Cuby and the Blizzards-reünie. Vanaf dat moment pakte hij zijn muzikale carrière weer op. Hij speelde eventjes in de Noord-Hollandse formatie Stud en nam een album op onder de naam 'Flash & Dance Band'. Vervolgens trad hij toe tot de band Vitesse, maar na het debuutalbum in 1975 verliet hij deze weer.

In 1976 vond een belangrijke ontmoeting plaats met Koos van Dijk, eigenaar van een cafe ’t Pleintje in Winschoten, waar hij met zijn band optrad. Sinds die ontmoeting trad Van Dijk op als Hermans manager en werd zijn eigen formatie Herman Brood& His Wild Romance opgericht. Van Dijk bleef Herman's manager tot diens dood in 2001.

Man, vader en kunstenaar
In 1985 trad Herman in het huwelijk met Xandra Jansen, samen kregen ze twee dochters, Lola Pop (1985) en Holly Mae (1994) en hadden ze een aangenomen dochter Brenda (1979). Herman bleef daarnaast actief in de muziek en manifesteerde zich in de jaren tachtig en negentig vooral als kunstschilder beïnvloed door de stijl van Cobra. Hij werkte op groot formaat en gebruikte felle kleuren. Grappig detail: Herman was kleurenblind, dus wist zelf niet of hij nou groen of rood gebruikte.

Opgebrand
Door het gebruik van alle genotsmiddelen was zijn lichaam in 2001 geheel opgebrand. Pogingen om af te kicken hadden geen succes. Toen het leek alsof hij nog maar een paar maanden te leven had nam Brood zelf het heft in handen en pleegde zelfmoord. Op 11 juli 2001 sprong hij van het Amsterdamse Hilton Hotel. Hij liet een afscheidsbriefje voor de familie achter bij de bar met onder andere de tekst: "Maak er nog een groot feest van".

 
 
Vorige slide
Volgende slide
 
Sluit venster